meenamag.com

Toán tư duy là gì? Bí quyết giúp bé học toán tư duy

Toán tư duy là gì? Bí quyết giúp bé học toán tư duy

Toán tư duy là gì? Bí quyết giúp bé học toán tư duy
Tháng Tư 17
10:13 2017

Mọi thứ xung quanh chúng ta có thể được hiểu rõ hơn với từ duy toán học. Toán tư duy có thể giúp trẻ có ý thức và suy nghĩ về nhiều khía cạnh của thế giới thông qua các mối liên hệ. Khi chúng ta nhìn thấy – và giúp con cái của chúng ta nhìn thấy – những mối liên hệ đó, chúng ta đã làm tăng thêm sự hiểu biết và phát triển tổng thể trẻ. Toán tư duy là một món quà tuyệt vời có thể giúp bé có thể kết nối giữa toán học và các tình huống diễn ra hàng ngày.

Toán tư duy ngôn ngữ kết nối

Toán đòi hỏi mọi người ở mọi lứa tuổi suy nghĩ về ý nghĩa của từ. Khi bạn “nói về toán học”, bạn phải có sự chính xác về ngôn ngữ và suy nghĩ của bạn. Bạn phải giải thích lý do của bạn. VD như: Xem một hình chữ nhật. Nó có bốn cạnh thẳng và bốn góc vuông, nhưng hầu hết các hình dạng mà chúng ta gọi là hình chữ nhật có hai cạnh dài và hai cạnh ngắn, điều đó không hoàn toàn đúng. Toán là một ngữ cảnh lý tưởng để thảo luận chính xác ý nghĩa của từ – và từ đó có thể có những ý nghĩa khác nhau. Ví dụ, đôi khi người ta nói “thẳng” trong khi khi nó có nghĩa là dọc hoặc ngang, như khi một bức tranh treo thẳng trên tường. Nhưng ở một số trường hợp khác, thẳng có nghĩa là không cong, như một mặt thẳng của một hình dạng.

Học cách sử dụng ngôn ngữ và tư duy toán học có lợi cho trẻ em ở nhiều khu vực. Nếu trẻ không hiểu tại sao một chiếc xe đồ chơi không đi xuống đoạn đường nối, sau đó sử dụng các ý tưởng toán học, chẳng hạn như chiều cao hoặc góc (con đường nghiêng là đoạn đường nối?) Có thể giúp con bạn nhìn nhận vấn đề theo những cách mới.

Toán tư duy giúp trẻ có tư duy sáng tạo

Tất cả mọi thứ có thể có một kết nối đến toán, và toán học kết nối với mọi thứ. Nhảy, diễu hành, và leo cầu thang,…, là tất cả các cách để thực hành. Khi trẻ nhận ra, vẽ, chơi với các hình khối, chúng không chỉ học về hình học mà còn có thể thử nghiệm với nghệ thuật thị giác, kiến ​​trúc và khoa học. Khi trẻ đi theo một câu chuyện, chúng sẽ tạo ra các bức tranh về cảnh và các nhân vật.

Đây là tất cả những ý tưởng “không gian”, theo nghĩa đen hình thành quan điểm của chúng ta về thế giới – chúng ta sử dụng các khái niệm không gian trong hầu hết mọi suy nghĩ. Sau này, trẻ sẽ sử dụng các ý tưởng không gian để suy nghĩ về các mạng lưới truyền thông, cấu trúc phân tử, địa lý, vân vân. Nhưng tư duy không gian cũng là cơ bản cho sự phát triển nhận thức sớm của trẻ. Trên thực tế, nghiên cứu cho thấy việc tiếp cận toán tư duy của trẻ giúp trẻ có thể nâng cao thành tích toán học từ 2-3 năm sau đó – ngoài việc cải thiện thành tích toán học thậm chí toán tư duy còn giúp trẻ cải thiện cả chỉ số IQ!

READ  Kết quả cuộc thi toán tư duy TP.HCM 2016-2017

Tất cả đều đi xuống logic – một nhánh của toán học cũng là một khía cạnh quan trọng của quá trình tư duy con người. Mặc dù logic dường như là lĩnh vực toán học trừu tượng nhất, ít có khả năng nhất để trẻ học cách sử dụng, các nhà nghiên cứu thấy rằng sử dụng logic ngầm ở trẻ em từ khi còn nhỏ. Một đứa trẻ 18 tháng tuổi kéo một cái chăn để mang đồ chơi trong tầm tay, ví dụ, cho thấy sự bắt đầu của việc phân tích sự việc ở trẻ nhỏ.

Trẻ nhỏ có khả năng suy nghĩ sáng tạo. Bạn nên khuyến khích con bạn suy nghĩ toán học theo đúng với lứa tuổi của bé, chứ không nên áp đặt, và ép bé phải tư duy theo kiểu người lớn,… Bạn có thể giúp bé tìm cách giải quyết vấn đề, là một cách tuyệt vời để đáp ứng nhu cầu của bé về hoạt động trí tuệ sáng tạo. Nếu chúng ta tạo ra vấn đề và khuyến khích trẻ giải quyết theo cách riêng của mình điều này sẽ khiến cho trẻ bị dập khuôn và chậm phát triển, hoặc giải quyết vấn đề một cách thụ động.

Hàng ngày, bạn có thể giúp con bạn kết nối những hiểu biết của mình với toán học bằng cách giúp bé thể hiện ý tưởng của mình. Nói cách khác, ý tưởng trực quan của bé có thể trở thành toán học. Trẻ nhỏ thể hiện ý tưởng của mình bằng cách nói chuyện, đọc, viết, vẽ và chơi. Ví dụ, suy nghĩ về một số câu chuyện phổ biến và kết nối bé với toán học. VD như câu chuyên Ba con dê Billy. Để hiểu được câu chuyện, đứa trẻ cũng cần hiểu các khái niệm về trật tự (nhỏ, trung bình, lớn), tương ứng (giữa kích cỡ và tiếng kêu của dê), các mối quan hệ (con dê to, móng chân càng lớn), mô phỏng (lặp đi lặp lại Đối thoại), vân vân.

Hầu hết câu chuyện phụ thuộc vào các ý tưởng logic, chẳng hạn như phân loại và điều kiện (nếu troll đợi, sau đó sẽ có một con dê lớn hơn). Để giúp con của bạn kết nối những ý tưởng của mình qua việc đọc, hãy khuyến khích bé xem kỹ cuốn sách và thảo luận ý tưởng của mình về ý nghĩa của cuốn sách, chú ý đến tác giả và họa sĩ minh họa. Tiếp theo, đọc to cuốn sách (với cảm giác kịch tính và hài hước, nếu thích hợp) và thẳng thắn, không có câu hỏi hoặc bình luận từ con bạn. Trong khi đọc to theo cách này, hãy ngồi để bé có thể xem các hình minh hoạ. Sau khi kết thúc, giúp bé kết nối câu chuyện với một số kinh nghiệm của riêng mình. Hỏi các câu hỏi mở và chỉ ra từ vựng mới. Sau đó, phát triển các ý tưởng toán học có liên quan bằng cách đọc lại phần của nó và tham gia vào các hoạt động có liên quan.

READ  đi đâu cũng phô ra hai quả "bom nổ chậm", thời trang ngày càng khó hiểu quá đà

Bí quyết giúp bé học toán tư duy

Dưới đây là một số cách khác để giúp con bạn thực hiện các kết nối toán học thông qua các hoạt động hàng ngày của bạn:

Cung cấp khối và vật liệu mở. Các khối gỗ tiêu chuẩn và Legos khuyến khích trẻ xây dựng các cấu trúc, tìm hiểu và kết hợp các hình dạng, so sánh các kích cỡ và đếm. Chơi với vật liệu ít cấu trúc, như đất sét, cát, và nước giúp trẻ phát triển nền tảng của các khái niệm đo lường. Khuyến khích con bạn sử dụng các khối và đồ chơi để diễn xuất và nói về các kịch bản chơi của mình, chẳng hạn như “ba chiếc xe này đang trên đường đến nhà của bà ngoại.” Bạn có thể hỏi con của bạn có bao nhiêu xe có trong tất cả nếu ông có ba chiếc xe trên đường đến nhà bà ngoại và hai xe tải trên đường cao tốc đến nhà máy. Trẻ em thường so sánh các tòa nhà chung cư của họ. Hỏi: “Làm thế nào mà bạn biết tòa nhà của bạn cao hơn tôi?” Họ cũng tự nhiên tạo ra các thiết kế và tòa nhà đối xứng. Họ sẽ nhận ra sự đối xứng này và làm nhiều hơn, một cách có chủ ý, nếu bạn thảo luận với họ.
Sử dụng chuyển động đếm. Nếu con bạn đang di chuyển, có thể đi lên cầu thang, giúp bé đếm các bước hoặc yêu cầu bé leo lên một số nhất định. Khuyến khích cô ấy nhảy lên một chân bảy lần và chơi các trò chơi như chớp nhoáng cung cấp cơ hội để làm việc với số lượng và mô hình. Đếm bao nhiêu lần bạn có thể tung lên một quả bóng hoặc bỏ qua dây thừng mà không dừng lại. Đừng quên bước nhảy dài: “Bạn có thể nhảy xa nhất là gì?” “Làm thế nào bạn sẽ nhớ bạn đã nhảy lên bao xa?”

Đếm tất cả mọi thứ. Có bao nhiêu quả táo trong giỏ? Bạn nhìn thấy bao nhiêu cây bên ngoài cửa sổ của bạn? Đếm đồ ăn trong bữa ăn nhẹ và bữa ăn. Mời con của bạn đưa ra đủ đồ ăn nhẹ hoặc tách cho mỗi thành viên trong gia đình, vì nó giúp bé thấy được ý nghĩa thật sự của con số đó. Phù hợp ống hút vào cốc và đĩa cho người dân phát triển khái niệm liên lạc một-một. Đếm số cửa sổ trong một tòa nhà hoặc những chiếc ghế xung quanh ngôi nhà của bạn – chỉ là về mọi thứ mà con bạn quan tâm, có thể đếm.
Chơi trò chơi và giải quyết các câu đố. Chơi trò chơi liên quan đến việc đếm, chẳng hạn như những người có spinners, dice, hoặc cards. Hãy thử “Chiến tranh” bằng một tấm thẻ thông thường hoặc chơi Uno. Câu đố, đặc biệt là các câu đố dạng, xây dựng các kỹ năng giải quyết vấn đề, nhận dạng hình dạng, và các khái niệm không gian.
Thiết lập một cửa hàng chơi. Khi con bạn giả vờ mua và bán hàng tạp hoá, đồ chơi, vân vân, anh ta học về cách đếm, số học, giải quyết vấn đề và khái niệm về tiền bạc đơn giản.
Dạy con đường mới. Khi con bạn chơi trên cát, mời cô ấy làm đường cho những chiếc xe nhỏ. Sau đó khuyến khích cô ấy nói về những con đường mà cô ấy đã thực hiện. Những con đường này có thể được mô tả theo hình học (thẳng, cong, đóng, vân vân).
Khuyến khích sử dụng máy tính. Sử dụng máy tính một cách khôn ngoan để “toán học” tình huống.
Thu thập, phân loại và phân loại. Khuyến khích con bạn sắp xếp các bộ sưu tập của mình – đá, bi, pennies, vỏ, gấu kẹo cao su, hoặc bất cứ thứ gì. Có thể tìm thấy bao nhiêu hình dạng lá khác nhau? Anh ta có thể phân loại táo bằng màu của chúng – xanh lục, đỏ hoặc một chút của cả hai?
Tìm hình dạng xung quanh bạn. Tìm kiếm hình dạng ở nhà và bên ngoài (ví dụ như các biển báo đường phố). Tìm hình dạng bên trong của vật, như cửa sổ và gạch trong tòa nhà, hoặc hình tam giác trong các cây cầu. Bánh sandwich vào các hình dạng khác nhau, và trước khi ăn, mời trẻ sắp xếp chúng để tạo ra nhiều hình dạng nhất có thể.
Yêu cầu con của bạn để hiển thị số với ngón tay của mình. Hỏi: “Bạn bao nhiêu tuổi? Bạn có bao nhiêu con vật nuôi? Bạn ăn bao nhiêu bánh?” Yêu cầu cô ấy cho thấy số theo những cách khác nhau – bốn có thể được ba ngón tay trên một mặt và một ngón tay trên kia.
Đo lường mọi thứ. Thu thập các bình rỗng có kích cỡ và hình dạng khác nhau và để cho con của bạn khám phá và so sánh số lượng chúng chứa bằng cách đổ nước từ bình này. Sử dụng biểu đồ tăng trưởng để đánh dấu chiều cao của con bạn – cũng đánh dấu vào mức độ của con bạn. Đếm bao nhiêu bước cần thiết để có được từ phòng ngủ đến phòng tắm.
Phân loại trong quá trình dọn dẹp. Khi đến lúc dọn dẹp đồ chơi, sách vở, hoặc vật dụng nghệ thuật, hãy khuyến khích trẻ phân loại đồ vật. Đặt tất cả các khối có cùng hình dạng trong cùng một hộp. Đây cũng là thời điểm tốt để sử dụng từ vựng không gian, chẳng hạn như “bên cạnh”, “bên trong” hoặc “trên đầu trang”.

READ  "She Was Pretty" Việt chưa chiếu mà khán giả đã thực sự quan ngại về gò má hồng làm quá của Lan Ngọc

About Author

meenamag

meenamag

Related Articles

104 Comments

 1. see this here
  see this here Tháng Sáu 23, 15:30

  I just want to tell you that I am beginner to weblog and absolutely savored this page. Most likely I’m want to bookmark your blog . You surely come with wonderful articles. Appreciate it for sharing with us your website.

  Reply to this comment
 2. mens salon salt lake city ut
  mens salon salt lake city ut Tháng Sáu 27, 14:11

  975638 910026I got what you intend, saved to my bookmarks , really decent site . 565312

  Reply to this comment
 3. kumahasiaweh
  kumahasiaweh Tháng Sáu 29, 04:02

  Hello there, I discovered your web site via Google whilst looking for a related matter, your website came up, it seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply to this comment
 4. htTp://www.faytech.us/~
  htTp://www.faytech.us/~ Tháng Sáu 29, 15:11

  Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street,3rd Floor,New York, NY 10013,+1 646 205 3214

  Reply to this comment
 5. dentysta gorzów
  dentysta gorzów Tháng Sáu 30, 12:47

  I love your blog.. very nice colors and theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. thanks

  Reply to this comment
 6. Pozycjonowanie Stron Internetowych
  Pozycjonowanie Stron Internetowych Tháng Sáu 30, 18:59

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

  Reply to this comment
 7. wordpress blogs
  wordpress blogs Tháng Bảy 01, 07:14

  It can be nearly unthinkable to come across well-informed women and men on this content, nonetheless you come across as like you fully grasp which you’re indicating! Thanks A Lot

  Reply to this comment
 8. Bilskrotar Göteborg
  Bilskrotar Göteborg Tháng Bảy 01, 09:11

  611304 785057This really is the fitting weblog for anybody who desires to locate out about this subject. You notice a whole lot its almost onerous to argue with you (not that I truly would wantHaHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Good stuff, just excellent! 943657

  Reply to this comment
 9. this post
  this post Tháng Bảy 01, 11:25

  Definitely motivating resources you have stated, many thanks for posting.

  Reply to this comment
 10. Pozycjonowanie Strony Internetowej Cennik
  Pozycjonowanie Strony Internetowej Cennik Tháng Bảy 02, 14:52

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

  Reply to this comment
 11. dentysta gorzów
  dentysta gorzów Tháng Bảy 03, 10:58

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

  Reply to this comment
 12. Sledza Linki
  Sledza Linki Tháng Bảy 03, 13:34

  I do believe all of the ideas you’ve introduced on your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for novices. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  Reply to this comment
 13. more information
  more information Tháng Bảy 03, 14:55

  It is usually appropriate occasion to create some intentions for the forthcoming future. I have browsed this blog and if I can, I desire to recommend you some appealing instruction.

  Reply to this comment
 14. more
  more Tháng Bảy 03, 21:12

  I merely need to inform you that I am new to blog posting and extremely enjoyed your website. Most likely I am going to save your blog post . You indeed have great article material. Appreciate it for sharing with us your main web post

  Reply to this comment
 15. visit their website
  visit their website Tháng Bảy 04, 04:38

  Truly informative details that you have remarked, say thanks a lot for setting up.

  Reply to this comment
 16. Google Sledzi Nas
  Google Sledzi Nas Tháng Bảy 04, 13:49

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply to this comment
 17. Florists Cork
  Florists Cork Tháng Bảy 04, 21:57

  I simply couldn’t depart your website prior to suggesting that I extremely loved the standard information an individual provide for your guests? Is gonna be again regularly in order to inspect new posts

  Reply to this comment
 18. dentysta gorzów
  dentysta gorzów Tháng Bảy 04, 23:44

  Hello! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

  Reply to this comment
 19. flower delivery Dublin
  flower delivery Dublin Tháng Bảy 05, 07:25

  Hi there, I check your blogs like every week. Your writing style is witty, keep up the good work!

  Reply to this comment
 20. flower delivery Dublin
  flower delivery Dublin Tháng Bảy 05, 10:15

  Hello there! This article couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll send this article to him. Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

  Reply to this comment
 21. Auto Care and Service
  Auto Care and Service Tháng Bảy 05, 11:12

  I’ll immediately seize your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me know so that I may just subscribe. Thanks.

  Reply to this comment
 22. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 05, 13:24

  Great web site. A lot of helpful info here. I¡¦m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your effort!

  Reply to this comment
 23. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 05, 15:08

  Hello, Neat post. There is a problem together with your site in internet explorer, may test this… IE still is the market chief and a big portion of people will leave out your great writing because of this problem.

  Reply to this comment
 24. Auto Care and Service
  Auto Care and Service Tháng Bảy 05, 17:59

  Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is really a great site.

  Reply to this comment
 25. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 05, 18:01

  I gotta favorite this website it seems handy extremely helpful

  Reply to this comment
 26. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 05, 21:36

  you’re in reality a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve performed a great process on this topic!

  Reply to this comment
 27. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 05, 23:52

  I have recently started a site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “If you see a snake, just kill it. Don’t appoint a committee on snakes.” by H. Ross Perot.

  Reply to this comment
 28. Auto Care and Service
  Auto Care and Service Tháng Bảy 06, 02:05

  I’ve recently started a web site, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply to this comment
 29. Auto Care and Service
  Auto Care and Service Tháng Bảy 06, 09:44

  F*ckin’ remarkable things here. I am very glad to see your article. Thank you so much and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply to this comment
 30. find more
  find more Tháng Bảy 06, 11:17

  I simply wish to share it with you that I am new to writing a blog and totally admired your webpage. Very likely I am prone to remember your blog post . You literally have outstanding article material. Value it for sharing with us your own internet site document

  Reply to this comment
 31. Auto Care and Service
  Auto Care and Service Tháng Bảy 06, 11:39

  Great amazing issues here. I¡¦m very satisfied to see your article. Thanks a lot and i am looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Reply to this comment
 32. Auto Care and Service
  Auto Care and Service Tháng Bảy 06, 15:09

  I like this post, enjoyed this one appreciate it for putting up. “‘I have done my best.’ That is about all the philosophy of living one needs.” by Lin Yutang.

  Reply to this comment
 33. biocentro.cl
  biocentro.cl Tháng Bảy 06, 17:43

  Cursos masajes para toda la gente de todas las edades.

  Reply to this comment
 34. House & Home Improvement
  House & Home Improvement Tháng Bảy 07, 08:05

  I want to express thanks to this writer just for rescuing me from this type of problem. Because of scouting through the search engines and meeting tips that were not beneficial, I believed my entire life was done. Being alive devoid of the strategies to the problems you’ve sorted out by means of your entire review is a crucial case, and those that would have adversely affected my entire career if I had not noticed the blog. Your capability and kindness in maneuvering all things was excellent. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a solution like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks for your time very much for the expert and effective guide. I won’t be reluctant to refer your web blog to anybody who should have guidance on this subject matter.

  Reply to this comment
 35. Health & Fitness
  Health & Fitness Tháng Bảy 07, 08:41

  I simply had to thank you so much yet again. I am not sure the things I would have handled without those basics revealed by you concerning such industry. Entirely was the depressing case in my circumstances, nevertheless noticing the professional form you resolved the issue forced me to weep for fulfillment. I will be happier for this advice as well as hope you find out what a powerful job you have been getting into training some other people by way of your web page. I know that you have never got to know all of us.

  Reply to this comment
 36. Automotive
  Automotive Tháng Bảy 07, 12:00

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

  Reply to this comment
 37. Education & Science
  Education & Science Tháng Bảy 07, 12:54

  My wife and i ended up being absolutely thankful when John could finish off his investigations out of the ideas he made in your web page. It is now and again perplexing to just happen to be making a gift of steps that the others have been selling. So we do understand we now have the blog owner to appreciate for that. The type of illustrations you have made, the easy web site menu, the relationships you can make it possible to instill – it’s many impressive, and it is facilitating our son and the family believe that the topic is entertaining, which is exceedingly essential. Many thanks for everything!

  Reply to this comment
 38. Computer & Technology
  Computer & Technology Tháng Bảy 07, 14:37

  It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  Reply to this comment
 39. dentysta gorzów
  dentysta gorzów Tháng Bảy 08, 01:01

  Thanks for any alternative fantastic post. The place else can anybody get that style of information in such a superb way of writing? I’ve a presentation following week, and I am around the look for such knowledge. NAME

  Reply to this comment
 40. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 02:25

  I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

  Reply to this comment
 41. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 07:01

  I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply to this comment
 42. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 07:21

  Great remarkable issues here. I am very happy to look your article. Thanks a lot and i am having a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply to this comment
 43. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 09:15

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply to this comment
 44. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 08, 10:55

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you really understand what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We can have a hyperlink trade arrangement between us!

  Reply to this comment
 45. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 13:21

  I am just writing to let you be aware of what a helpful encounter our girl experienced going through your web page. She picked up such a lot of things, which included what it is like to possess an amazing giving spirit to make other folks effortlessly comprehend some problematic topics. You really did more than people’s expected results. Many thanks for presenting these interesting, trustworthy, explanatory and in addition cool tips on that topic to Ethel.

  Reply to this comment
 46. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 13:55

  I like this post, enjoyed this one thanks for posting .

  Reply to this comment
 47. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 17:14

  It¡¦s really a great and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Reply to this comment
 48. Tworzyc Linki Zwrotne
  Tworzyc Linki Zwrotne Tháng Bảy 08, 17:14

  Hi my family member! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all important infos. I’d like to see extra posts like this.

  Reply to this comment
 49. Travel and Leisure
  Travel and Leisure Tháng Bảy 08, 19:54

  Magnificent website. Plenty of useful information here. I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks on your effort!

  Reply to this comment
 50. Tworzyc Linki Zwrotne
  Tworzyc Linki Zwrotne Tháng Bảy 08, 20:03

  Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

  Reply to this comment
 51. rangka atap baja ringan
  rangka atap baja ringan Tháng Bảy 09, 08:34

  Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

  Reply to this comment
 52. hp sharp terbaru
  hp sharp terbaru Tháng Bảy 10, 01:00

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!

  Reply to this comment
 53. buy range rover parts
  buy range rover parts Tháng Bảy 10, 14:24

  600016 825959I was curious if you ever thought of changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better? 166779

  Reply to this comment
 54. toyota axio 2017
  toyota axio 2017 Tháng Bảy 10, 15:43

  Hi there! This article could not be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him. Pretty sure he will have a very good read. Many thanks for sharing!

  Reply to this comment
 55. Trap Princess
  Trap Princess Tháng Bảy 11, 01:02

  Hi, Neat post. There is an issue with your web site in web explorer, might check this… IE still is the market chief and a large section of people will miss your great writing due to this problem.

  Reply to this comment
 56. dobry dentysta gorzow
  dobry dentysta gorzow Tháng Bảy 12, 09:23

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Reply to this comment
 57. how to get rid of a stuffy nose
  how to get rid of a stuffy nose Tháng Bảy 12, 15:18

  Woah! I’m really digging the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say you have done a awesome job with this. Additionally, the blog loads super quick for me on Opera. Outstanding Blog!

  Reply to this comment
 58. Pozycjonowanie Stron Google Darmowe
  Pozycjonowanie Stron Google Darmowe Tháng Bảy 13, 00:54

  Hello, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

  Reply to this comment
 59. Car Release Date Specs
  Car Release Date Specs Tháng Bảy 14, 09:58

  Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say you have done a great job with this. Also, the blog loads very quick for me on Internet explorer. Superb Blog!

  Reply to this comment
 60. stomatolog gorzĂłw
  stomatolog gorzĂłw Tháng Bảy 14, 12:25

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

  Reply to this comment
 61. kiltmakers scotland
  kiltmakers scotland Tháng Bảy 14, 21:17

  I like what you guys tend to be up too. Such clever work and exposure! Keep up the great works guys I’ve you guys to my own blogroll.

  Reply to this comment
 62. Home Improvement
  Home Improvement Tháng Bảy 14, 21:51

  I dugg some of you post as I thought they were very helpful invaluable

  Reply to this comment
 63. Health
  Health Tháng Bảy 15, 09:23

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

  Reply to this comment
 64. Business
  Business Tháng Bảy 15, 16:04

  I like this post, enjoyed this one thankyou for posting .

  Reply to this comment
 65. Women
  Women Tháng Bảy 16, 05:08

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

  Reply to this comment
 66. Career And Jobs
  Career And Jobs Tháng Bảy 16, 13:49

  Just a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design and style .

  Reply to this comment
 67. Pasang iklan mobil
  Pasang iklan mobil Tháng Bảy 16, 18:09

  I love what you guys tend to be up too. This type of clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve included you guys to my blogroll.

  Reply to this comment
 68. Fashion
  Fashion Tháng Bảy 16, 20:01

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply to this comment
 69. Terapia Par Gorzow Wlkp
  Terapia Par Gorzow Wlkp Tháng Bảy 16, 22:28

  I really like your writing style, wonderful information, regards for putting up : D.

  Reply to this comment
 70. roblox hack
  roblox hack Tháng Bảy 16, 23:00

  Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you have done a awesome job with this. Also, the blog loads very fast for me on Firefox. Outstanding Blog!

  Reply to this comment
 71. Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna Gorzow Wlkp
  Poradnia Psychologiczno Pedagogiczna Gorzow Wlkp Tháng Bảy 17, 06:35

  Enjoyed studying this, very good stuff, regards . “Curiosity killed the cat, but for a while I was a suspect.” by Steven Wright.

  Reply to this comment
 72. Brooks
  Brooks Tháng Bảy 17, 09:46

  magnificent issues altogether, you just gained a emblem new reader. What may you recommend about your publish that you made some days ago? Any certain?

  Reply to this comment
 73. Pets
  Pets Tháng Bảy 17, 10:27

  I dugg some of you post as I cerebrated they were invaluable very helpful

  Reply to this comment
 74. dani
  dani Tháng Bảy 17, 14:00

  “Greetings! Very helpful advice within this post! It is the little changes which will make the greatest changes. Thanks for sharing!”

  Reply to this comment
 75. Jewelry
  Jewelry Tháng Bảy 17, 19:01

  I have been browsing on-line more than three hours lately, yet I by no means found any fascinating article like yours. It’s pretty worth sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet can be a lot more useful than ever before. “Truth is not determined by majority vote.” by Doug Gwyn.

  Reply to this comment
 76. Zgrzewarki Do Rur Pe
  Zgrzewarki Do Rur Pe Tháng Bảy 18, 00:42

  Hello, Neat post. There is an issue together with your website in web explorer, might test this… IE still is the marketplace chief and a large element of other people will omit your great writing because of this problem.

  Reply to this comment
 77. Travel
  Travel Tháng Bảy 18, 12:02

  I gotta favorite this website it seems very helpful extremely helpful

  Reply to this comment
 78. Web Design
  Web Design Tháng Bảy 18, 19:06

  I went over this website and I believe you have a lot of good information, saved to fav (:.

  Reply to this comment
 79. Education
  Education Tháng Bảy 19, 02:24

  I genuinely enjoy reading on this website , it contains wonderful posts . “Heavier-than-air flying machines are impossible.” by Lord Kelvin.

  Reply to this comment
 80. Automotive
  Automotive Tháng Bảy 19, 10:14

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  Reply to this comment
 81. Science And Technology
  Science And Technology Tháng Bảy 19, 17:37

  It¡¦s really a nice and helpful piece of info. I¡¦m glad that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply to this comment
 82. Health News
  Health News Tháng Bảy 19, 21:03

  I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I absolutely love reading everything that is posted on your site.Keep the stories coming. I liked it!

  Reply to this comment
 83. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 20, 06:34

  Hello there, I discovered your website by means of Google while searching for a similar subject, your website got here up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply to this comment
 84. Computer & Technology
  Computer & Technology Tháng Bảy 20, 09:12

  whoah this blog is great i like reading your posts. Keep up the great paintings! You already know, many people are hunting around for this information, you can help them greatly.

  Reply to this comment
 85. House & Home Improvement
  House & Home Improvement Tháng Bảy 20, 10:35

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply to this comment
 86. Computer & Technology
  Computer & Technology Tháng Bảy 20, 11:10

  Hello.This article was extremely remarkable, particularly since I was investigating for thoughts on this topic last Friday.

  Reply to this comment
 87. Health Article
  Health Article Tháng Bảy 20, 12:26

  Good day very nice blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m glad to find numerous helpful info here within the publish, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  Reply to this comment
 88. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 20, 13:41

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  Reply to this comment
 89. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 20, 14:15

  Simply wanna comment on few general things, The website style is perfect, the content is really excellent. “The reason there are two senators for each state is so that one can be the designated driver.” by Jay Leno.

  Reply to this comment
 90. Health and Fitness
  Health and Fitness Tháng Bảy 20, 15:48

  Just wanna input that you have a very decent internet site , I like the design and style it really stands out.

  Reply to this comment
 91. Home Product and Service
  Home Product and Service Tháng Bảy 20, 16:09

  I think this website holds some very wonderful info for everyone :D. “Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.” by Ralph Waldo Emerson.

  Reply to this comment
 92. Health Issues
  Health Issues Tháng Bảy 20, 21:22

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

  Reply to this comment
 93. Health Plans
  Health Plans Tháng Bảy 21, 02:49

  Wow, awesome weblog format! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The full look of your site is magnificent, as smartly as the content!

  Reply to this comment
 94. Shopping
  Shopping Tháng Bảy 21, 20:57

  Perfectly pent content material , regards for information .

  Reply to this comment
 95. Community Health
  Community Health Tháng Bảy 22, 04:03

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply to this comment
 96. Business And Economics
  Business And Economics Tháng Bảy 22, 09:21

  Well I really enjoyed reading it. This subject provided by you is very effective for correct planning.

  Reply to this comment
 97. Travel Advisor
  Travel Advisor Tháng Bảy 22, 12:23

  I do agree with all the concepts you’ve presented for your post. They’re very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

  Reply to this comment
 98. Family Resorts
  Family Resorts Tháng Bảy 22, 12:39

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

  Reply to this comment
 99. buy FB likes
  buy FB likes Tháng Bảy 22, 13:39

  692849 921143This plot doesnt reveal itself; it has to be explained. 246209

  Reply to this comment
 100. Web Design
  Web Design Tháng Bảy 22, 15:25

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

  Reply to this comment
 101. Jan Nopachai
  Jan Nopachai Tháng Bảy 23, 05:30

  I’ve observed that in the world these days, video games are the latest craze with children of all ages. Many times it may be not possible to drag your son or daughter away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are several educational activities for kids. Good post.

  Reply to this comment
 102. Home Improvement
  Home Improvement Tháng Bảy 23, 17:59

  It’s actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  Reply to this comment
 103. Legal
  Legal Tháng Bảy 24, 06:57

  I’ll right away snatch your rss as I can’t to find your email subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognise so that I could subscribe. Thanks.

  Reply to this comment

Write a Comment